Remont pruge u BiH

Moderator: Ćiro_bos

Ćiro_bos

Re: Remont pruge u BiH

Post by Ćiro_bos »

Prilika čini lopova...
I oni su vidjeli da ovde vladaju drugačiji standardi, nikakve kontrole, ne zna se ko šta, kako i kada treba da uradi...i sa druge strane svi smo nadležni za sve!
To sam mnogo puta iskusio u ovoj firmi, pa me to ne čudi i u ovom slučaju.
I tako nam je.
pozdrav...
Posavina expres
441-905

Post by 441-905 »

Ćiro_bos wrote:Prilika čini lopova...
I oni su vidjeli da ovde vladaju drugačiji standardi, nikakve kontrole, ne zna se ko šta, kako i kada treba da uradi...i sa druge strane svi smo nadležni za sve!
To sam mnogo puta iskusio u ovoj firmi, pa me to ne čudi i u ovom slučaju.
I tako nam je.
pozdrav...
Postoji li na ovom remontu nadzor od strane ŽFBiH? Biljaže li oni ove propuste ili slijepo gledaju? Na kraju kraje možda i nebi bilo loše poslati pismo u direkciju na ruke generalnog, koliko sam mogao primjetiti čini mi da je čovjek od riječi.

Bolje sasjeći na početku nego da pusti korjene i ode sve u provaliju.
eddielexx

Post by eddielexx »

ela wrote:
eddielexx wrote:
ela wrote:Radi se na dionici između Raštana i Mostara putne,stari materijal se odvozi u stanicu Mostar Teretna. Rešetanje ide jako sporo,mašine su loše i kvare se, eto kao njihove najbolje mašine rade po EU,a kod nas su naravno dotjerali odpad od mašina.Preskaču krivine i samo rade na pravcima. Ako nastave ovim tempom posla,daj bože da dionicu od Raške Gore do Baćevića završe do novog reda vožnje,a gdje je tek ubacivanje skretnica....Ova dionica je trebala navodno biti predata krajem mjeseca Septembra,ali to je nemoguće.... Ja kao totalni laik što se tiče građevinske službe primjećujem dosta propusta,onako posmatrajući sa mašine 661.
Jedan od propusta jeste taj da stranci sjeku nove šine gdje im je volja,da bi ubacili dio rešetarice koji izbaciva stari tucanik i kad završe sa poslom opet sjeku nove šine da bi isti taj dio izvadili i raspremili mašinu,to po meni trebaju raditi na spojevima koji su svakih 120 metara. Nekad se pitam na što će sve ovo ličiti,jer su prije dva dana presjekli šinu samo 30 metara od spoja gdje završava 120 metarska šina a imali su još 4 sata predviđenog zatvora pruge,i tih 30 metara nisu odradili jer se gospodi više nije dalo.... Naši se naravno ništa ne pitaju...Ili ako se pitaju,tepaju im, jer gledaju da nekoga svoga ubace u firmu koja se zove Swietelski da radi, za naravno solidne novce za naše uslove. U svakom slučaju,ako se šta na bolje ne promijeni ovaj remont će se otegnuti ko Mujin treger,a počinje mi ličiti na jedan veliki cirkus,ne znam možda se varam.....
Hihihi jadni Bosanci, ne razumijem čega se iko boji? Pa kad znate primjetiti, recite! Od zaljenja ovdje nema fajde...Koliko ono platiste remont? Mogli smo jos tri Talga kupit i dva Niskopodna. Ili ne, bolja ideja, tiristorizirati ASEA-e :D Šta će nam pruga :D Vozovi lete...

Kako ste tako naozbiljni Bože mili :S Kako se ništa ne pitate, pa ne popravljaju svoju prugu u svojoj državi brate mili, ako Vi ne brinete za svoju prugu, oni neće sigurno :S CCC
Ti si momak ovde zalutao,da ti napomenem,ovo nije tema o britanskim vozovima.....
Blah Blah Blah, nema fajde da ti nama kukaš ovuda, ako stvarno vidiš da ne valja, fino lijepo odete kod direktora i kažete šta ste vidjeli i kako se radi i eto, svoju odgovornost si ispunio. Znam ja da tebe nerviram, ali ti se trebas boriti za svoju firmu i svoj posao a ne ja. To je tvoja sigurnost i odgovornost. Ne moja.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

eddielexx wrote:Blah Blah Blah, nema fajde da ti nama kukaš ovuda, ako stvarno vidiš da ne valja, fino lijepo odete kod direktora i kažete šta ste vidjeli i kako se radi i eto, svoju odgovornost si ispunio.
Kod direktora se ne ide ko kako hoće i kada hoće, postoje ljudi koji su plaćeni da uoče i da reaguju na ove gore navedene propuste. Ova naša prepiska na forumu je nešto neobavezno, što mi ukazujemo jedni drugima zbog informisanosti, ljubavi prema određenim željezničkim materijama i predmetima, pa i iz zabave...i zato molim smanjite tolike citate i lična prebacivanja.
Tko treba da reaguje na loše obavljen i nekvalitetan remont?
441-905 wrote: Postoji li na ovom remontu nadzor od strane ŽFBiH? Biljaže li oni ove propuste ili slijepo gledaju?
Kod svih večih radova se imenuju ljudi sa posebnim ovlaštenjima koje nazivamo Nadzorni Organ. Pa se imenuje organ iz Saobraćajne službe, pa iz Građevinske, pa iz ETD, pa još njih...i na kraju i koordinator tih organa koji su u vječitom međusobnom sukobu zbog preklapanja nadležnosti, ovlasti po vertikali i horizontali...
To su jako dobro plaćeni poslovi koji se dodjeljuju obično podobnim (stručnim, iskusnim :D ) i poslušnim (sposobnim :D ) ljudima od struke... Par puta sam vidio da je nadzornom organu glavna zadaća da ga nema na mjestu događanja. Poslije ima izgovor da nije bio tu, imao je preča posla tamo drugdje, a oni to samovoljno...Te ljudi ih na terenu ne slušaju, te nema prevodioca...
Na zapadu (BIH) ništa novo!
Sjetih se početka remonta i sjajnog opisa načina rada Nadzornih organa:
archie wrote:Kratki opis početka remonta :
Neko kaže mi moramo to, a drugi [-x .zatim :)] :)] :)] ,napokon :!!
i opet :-@ , a pije mi se ~o)
jedni su ~x(
drugi =))
a neki %-(
šta da vam kažem ljudi ja se moram :ympray:
i nadati se
pozdrav...
Posavina expres
ela

Post by ela »

Ma ne nerviraš ti mene kolega Eddielexx,i nema nikakve kuknjave,već određene stvari radimo kako Ćiro_bos napisa,iz ljubavi prema nečemu ili iz zabave. Jedno je biti u nekom procesu,a drugo je posmatrati sa strane i imati neko svoje mišljenje....Ja samo nastojim da na forumu predstavim i prikažem dio svakodnevnice na pruzi i momenat koji uhvatim objektivom aparata,konkretno za remont da upoznam kolege i ljubitelje šta se trenutno radi i kakva su dešavanja....onako kako ih ja vidim,a mislim da puno ne griješim... A to što reče da ja odem direktoru,hehehehe,opet si me dobro nasmijao....

Sinoć sam sa teretnim prošao izrešetanom dioniciom nekih 1,8 do 2 km dužine između Mostara i Raštana na 4 mjesta je nova šina presječena 10,20, ili 30 metara od spoja šine....Navodno nadzorni organ se bunio,kako to ne može tako,ali stranci su kazali,ti slobodno piši i žali se kome hoćeš.....
Pozdrav iz Mostara
archie

Post by archie »

Pozdrav kolege,
bila sam prisutna kad je nadzor protestirao za pragove na novim skretnicama koje su došle iz Rumunije i još neke nepravilnosti,tražili su da neko dođe da vidi itd. ,ali sve se svelo na to da su takve (baš takve skretnice, s takvim pragovim i ostalo) odobrene od "nekoga" ko ih je vidio i odobrio u Rumuniji, tako da je ispalo tako kao vi mali što se bunite bez veze se trošite, biće kako mi kažemo........imamo to potpisano kao i za sav ostali materijal.
Vjerujte da nije lako nikome ko imalo ima direktnog kontakta s svime,ne može se ni reći da nikog nije briga,jer tu ima teške prepirke i nervoza se stvara..........
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

archie wrote:Pozdrav kolege,
bila sam prisutna kad je nadzor protestirao za pragove na novim skretnicama koje su došle iz Rumunije i još neke nepravilnosti,tražili su da neko dođe da vidi itd. ,ali sve se svelo na to da su takve (baš takve skretnice, s takvim pragovim i ostalo) odobrene od "nekoga" ko ih je vidio i odobrio u Rumuniji, tako da je ispalo tako kao vi mali što se bunite bez veze se trošite, biće kako mi kažemo........imamo to potpisano kao i za sav ostali materijal.
Vjerujte da nije lako nikome ko imalo ima direktnog kontakta s svime,ne može se ni reći da nikog nije briga,jer tu ima teške prepirke i nervoza se stvara..........
Dokaz više da nema koordinacije i da se ne zna čija je glavna i zadnja!
Na susjednom forumu napisao čovjek da su na remontu pruge u ŽRS odmah u startu vratili 20 kamiona tucanika koji je bio prljav...Time su pokazali izvođaču radova da znaju šta hoće i ko se treba pitati.
Ako ja plaćam radove hoću da se to uradi kako treba, bez fušerenja i olakšica izvođaču nauštrb kvaliteta radova i oštećenja ugrađenog materijala. Ukoliko izvođač radova osjeti neslogu i stav: haj, ba nek se uradi kako bilo, tako će i uraditi. I to se i dešava.
Ukoliko nadzorni organ ne zna koje i kakve skretnice i materijal treba da dođu, nema specifikaciju, onda nam zaista ostaje kolegice archie da se molimo da ovo ikako izađe na dobro.
pozdrav...
Posavina expres
ubrzani

Post by ubrzani »

Ima nešto što se u građevini zove "garancija za dobro izvedene radove" ili tako nekako. To je bankarska garancija ili depozit koji nakon izvršenih radova služi za namirenje naručioca u slučaju da je izvođač prouzročio štetu ili nije izvršio radove. Ako nadzorni organ nemože da ih ubijedi da rade kako treba onda kod prijema radova treba konstatovati oštečenja na šinama i da se to naplati. To je nešto sasvim obično i nije strašno to učiniti ako neko ima petlju. Ako me pamćenje dobro služi imaju i nekakvi penali za kašnjenje. To što se njihova mašina pokvarila nije nikome interesantno, ali putnicima je vrlo neinteresantno presjedanje ili mašinovođama noćni juriš da se stigne sve prevuči prije zatvora.
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Ćiro_bos wrote:
archie wrote:Pozdrav kolege,
Dokaz više da nema koordinacije i da se ne zna čija je glavna i zadnja!
Na susjednom forumu napisao čovjek da su na remontu pruge u ŽRS odmah u startu vratili 20 kamiona tucanika koji je bio prljav...Time su pokazali izvođaču radova da znaju šta hoće i ko se treba pitati.
Ako ja plaćam radove hoću da se to uradi kako treba, bez fušerenja i olakšica izvođaču nauštrb kvaliteta radova i oštećenja ugrađenog materijala. Ukoliko izvođač radova osjeti neslogu i stav: haj, ba nek se uradi kako bilo, tako će i uraditi. I to se i dešava.
Ukoliko nadzorni organ ne zna koje i kakve skretnice i materijal treba da dođu, nema specifikaciju, onda nam zaista ostaje kolegice archie da se molimo da ovo ikako izađe na dobro.
pozdrav...
Sa ovim se slažem, ukoliko mi dajemo lovu, onda prijatelju treba da igraš da bi zadovoljio zahtjeve onog za kojeg radiš.Ovo je stvarno nevjerovatno da nadzorni organi nemaju specifikaciju materijala i prateće opreme koja treba da dodje.Trebamo i mi napraviti isto tako oštar stavo kao što je zauzet na ŽRS-a.

Pozzzzz Bo Bo ;) .
Image
ismet222

Post by ismet222 »

sada kad sam citao ove gore postove prisjetio sam se remonta na uskoj pruzi (84-85),sjecam se te lude kuce #:-s ..u jutro kad treba da se zatvori pruga za saobracaj(koji inace traje i po 6-12 sati) krecu razni interesi rada:pruzna vozila,izvođaci betoniranja,vozila za KM,materialni vozovi i tako puno nekakvih firmi koje ucestvuju u radu remonta,od prilike broj tih firmi se broji u desetinama,e sad sav taj rad treba kordinirati u jedan svrsihodan rad,i ako postoje planovi za izvodenje radova u praksi se to gotovo uvijek radi drukcije...tu nastaje puno problema..i tad sam primjetio da i sami izvodaci pokusavaju taj rad izvesti "nekakvom poprijeko linijom" koja se kosi sa propisima regulisanja saobracaja,ja kao otpravnik vozova morao sam se u sluzbi osobe koja se bavi regulisanjem prometa i vise puta sukobljavati sa izvođacima,zaliti onima koji u ime zeljeznice "nadziru izvodenje radova" i tako kad dnevni zatvor pruge zavrsi krece saobracaj vozova koji tek onda postaje "luda kuca" jer za ovih 6-12 sati za koliko je saobracaj stajao nakupi se vozova koji nisu mogli proci i uz one koji redovno prolaze nocu taj se broj udvostruci..a kad svane novi dan..sve ispocetka..mogu da zamislim sav taj rad kad sam kroz sve to prosao..sad kad sa ovog stajalista gledam sve ovo mogu samo jedno reci sa 100% sigurnoscu:"najvaznija je u svemu tome sigurnost saobracaja vozova,putnika,izvođaca radova i svih oni koji te radove izvode"..samo smireno i polako sve ce se to zavrsiti a najvaznije da nije bilo nikakvog KARMBOLA..puno pozdrava sa unske... :-h
Post Reply