Što se tiče Centrotransa i njihove linije Viječnica - Dobrinja, to je posebna priča. Oni ni po kojoj logici u našoj situaciji nebi smjeli voziti na gradskim linijama. GRAS je državno poduzeće i poduzeće svih nas i ono mora imati prednost nad ostalim, kakvo je takvo je. Što se tiče financijske situacije u GRAS-u tome smo svi krivi jer nitko neće platiti kartu itd itd. Nikad nismo i nikad nećemo imati bolji JGP u Sarajevu. Svi se vozamo a karte nitko ne plaća, kad budemo morali svaku kartu paltiti tek nam onda neće valjati.
Pozdrav
da ali to je samo jedan od vise problema zasto gras ne posluje dobro evo jedna lista gdje ja mislim zasto imaju problema.
1. dosta ljudi ne placa karte
2. visak radnika
3. ne rentabilne linije u svim sferama (autobus, tramvaji, minibus pa i troljebusi) npr. zasto nam trebaju linije 6 i 2 bez potrebno trose struju i radnu snagu a tramvaji polu prazni
4. losa infrastruktura i vozni park, zastarjeli tramvaji i druga vozila, sa veoma losom sinskom mrezom i loseg stanja elektro mreze
5. cijena odrzavanja gore navedenih vozila i sistema.
6. veoma losa potpora grada/kantona
meni nije jasno nekoliko stvari, gras koliko toliko modernizuje autobuse i tramvaje ali su kompletno zaboravili troljebuse (za koje mislim da nisu ni potrebni ovom gradu)
prvi problem je najlakse rijesti po mom misljenju trebaju odgovornije revizore oni kakvi su trenutno samo primaju placu i pokusavaju akcije samo na strancima i posjetiocima sarajeva. treba također poboljsati ovlasti revizora i uopce kaznjavanje ne platisa.
drugi problem bi se morao rijesiti zajedno sa trecim problemom a to su ne rentabilne linije nazalost zakon nalaze da gras mora imati te linije.
cetvrti problem to je vec velika investicija koju gras sam ne moze rijesiti za to je potrebna pomoc grada/kantona ali nazalost grad/kanton uopce ne mare za gras. hitno je potrebna rekonstrukcija postojece sinske i elektro mreze koja je u ocajnom stanju, sine su propale toliko da je voznja tramvajem ravna sa relijem na sljunku samo cekam vijesti da je tramvaj iskocio i napravio novi svjetski rekord u letu tramvaja.
peti problem se tice gore navedenog problema potrebna su nova vozila, posebno tramvaja i troljebusa jer sadasnji se veoma cesto kvare a i ruglo su prosli su dosta toga od rata pa do huligana pa do vijeka trajanja.
i na kraju potpora grada/kantona e to je vec nesto veoma tesko i ne znam kako to rijesti posto politicare kod nas samo rade na onom sto ce i njima biti od koristi.
i jos jedno pitanje, zavidim zagrebu na nihovim tramvajima i voznom parku pa do stanja infrastrukture kako su to uspjeli?