Ova tema je namijenjena za one koji zele cuti i predloziti plan obnove i razvoja tramvajskog saobracaja u Sarajevu, ovu sam temu počeo pošto sam pročitao tekst u avazu gdje se predlaže uvođenje visećeg tramvaja u Sarajevu i jedan stariji tekst gdje se predlaže uvođenje metroa u Sarajevu. iako su te ideje odlicne one nisu isplative/praktične ja sam za daleko jednostavniju verziju koja ce poboljsati gradski prijevoz a ne praviti statusne simbole kao sto neki drugi gradovi to rade.
plan rekonstrukcije tramvajske infrastrukture, kompletna i temljna obnova trenutnih trasa ponajvise ilidza-barscarsija, i to od ilidze do stanice marijin dvor i natrag do ilidze
i to u stilu

ako tako napravljeno ne narusava izgled grada
kompletna rekonstrukcija naponskih instalacija, nisu nikad mjenjanje veoma su stare... a u zadnje vrijeme postoji ogroman broj kvarova na njoj ne moguce je da prođe dan a da nema prekida struje.
obnova tramvaja koji vec postoje posebno uvecati broj trodijelnih tramvaja ma da su cak i oni premali za veci obim putnika

izgradnja novih trasa:
1. nedzarici, dobrinja, istocno sarajevo pa aerodromsko naselje i povezati aerodrom i napraviti petlju na stupu
2. zelj. stanica, vogosca, kosevo, ciglane prema skenderiji
ukidanje linije/a:
2- barscarsija-cengic vila (ja osobno ne vidim razlog za tu liniju)
6- pogledaj dole zasto
Mjenjanje linije/a
1- (trenutno barscarsija-zelj stanica) mjenjanje u barscarsija - skenderija - kosevo - vogosca izlaz na zelj. stanicu pa na barscarsiju i tako u krug (sa dvodijelnim tramvajem)
4- (trenutno ilidza-zelj. stanica) nova trasa ilidza - zelj.stanica - vogosca - kosevo - skenderija- ilidza (trodijelnim tramvajem)
nove linije:
7- ilidza - nedzarici - dobrinja - istocno sarajevo - aerodromsko nasilje - aerodrom - stup - ilidza (dvodijelni tramvaj)
8- barscarsija - nedzarici - dobrinja - istocno sarajevo - aerodromsko naselje - aerodrom - stup - barscarsija (trodijelni tramvaj)
9 - nedzarici - dobrinja - istocno sarajevo - aerodromsko nasilje - aerodrom - stup -nedzarici (dvodijelni tamvaj)
sta mislite o ovome?