To znači da ovim remontom nije obuhvaćena sanacija tunela i ojačavanje mostova. Kolega Nexus da li se možda spominje da bi se Switelski kandidovao na konkursu za dionicu Sarajevo-Bradina?
Prijatelj koji radio u Ipsi mi je nešto spomenu da bi radovi na ovoj dionici trebali početi naredne godine. Da napomenem da se privodi tehnička dokumentaja za remont pruge Sarajevo-Zenica-Doboj.
Remont pruge u BiH
Moderator: Ćiro_bos
Re: Remont pruge u BiH
Prije svega želio bih da poszdravim sve forumaše, posebno one koje vole prugu!igorailwayman wrote:Bilo je svakakvih govora, ali šta je tu je.
Remot u Hercegovini ide dobrim tempom i nema nekih većih odstupanja od planiranoga.
Dok je ona drugi dio remonta u RS-u sasvim druga priča. Radovi kasne gotovo 2 mjeseca. Imaju velikih problema s izvođačima i dobavljačima. Dole se radi i na SSU i tu su najveći problemi do sada. Izvođač radova znatno kasni i ne drži se ugovora nego pokušavaju raditi po svome mimo ugovora pa tu nastaju veliki problemi. Neki radovi što su se trebali raditi neće da rade pokušavaju "svrnit" lovu na svaki načim, čak i korištenjem jeftinije opreme od one predviđene ugovorom. Još da napomenem da se radi o jednoj od najboljih firmi za SSU a to je Thales.

441-905 wrote:To znači da ovim remontom nije obuhvaćena sanacija tunela i ojačavanje mostova. Kolega Nexus da li se možda spominje da bi se Switelski kandidovao na konkursu za dionicu Sarajevo-Bradina?
Prijatelj koji radio u Ipsi mi je nešto spomenu da bi radovi na ovoj dionici trebali početi naredne godine. Da napomenem da se privodi tehnička dokumentaja za remont pruge Sarajevo-Zenica-Doboj.
Kandidovao se naravno i javna je tajna da je i prosao na tenderu..
Eh sad iduce godine da` ce poceti neznam jer PT-04 il ti ga dionica Bradina-Sarajevo pocinje tek kada bude zavrsen PT-01 tj Celebici-Raska gora...
svakako je i to u opticaju, ceka se ta projektna dokumentacija sa proracunom cijene remonta pa zatim ide ta projektna dokumentacija u EBRD (Evropska banka za razvoj) da se daju kreditna sredstva za opravku ovog dijela pruge... Sve u svemu to ocekujem da ce biti sve gotovo dok bude PT-04 pri kraju dakle negdje krajem 2013 bi se moglo zapoceti sa remontom od Doboja prema Sarajevu...
pozz Nexus
Nikad se nismo furali a oduvjek smo furka! HzsA
Novosti sa PT-01
juce (28.04.2011) pocela zamjena pragova i sina od stanice Grabovica prema stanici Dreznica. za dva dana uradjen prolazni kolosjek u stanici grabovica cca 700 metara, te jos 890 metara otvorene pruge, sto znaci da je za dva dana uradjeno priblizno 1600 metara, za sutra je u planu novih 10 sinskih polja da se zamijeni (1 sinsko polje =120m) sto znaci novih 1200 metara sina i pragova... ubrzano se radi, u toku je i betoniranje temelja za nove stupove za KM, ima ih ukupno 37 od Grabovice do Dreznice za zamjenu za sada je izbetonirano 4 (poceli radoci juce)
pozz Nexus
juce (28.04.2011) pocela zamjena pragova i sina od stanice Grabovica prema stanici Dreznica. za dva dana uradjen prolazni kolosjek u stanici grabovica cca 700 metara, te jos 890 metara otvorene pruge, sto znaci da je za dva dana uradjeno priblizno 1600 metara, za sutra je u planu novih 10 sinskih polja da se zamijeni (1 sinsko polje =120m) sto znaci novih 1200 metara sina i pragova... ubrzano se radi, u toku je i betoniranje temelja za nove stupove za KM, ima ih ukupno 37 od Grabovice do Dreznice za zamjenu za sada je izbetonirano 4 (poceli radoci juce)
pozz Nexus
Lijepe vijesti s teretna, ako može i koja fotografija bilo bi jako dobro. Da li će remont biti završen do kraja ove godine ili će biti probijanja rokova? Što se tiče projektne dokumentacija za prugu Sarajevo-Bradina ona je završena.
Imam slika mali milion al mi aparat nije trenutno tu (osto mi u stanu u Mostaru) pa poslije praznika cu da nabacim slika..441-905 wrote:Lijepe vijesti s teretna, ako može i koja fotografija bilo bi jako dobro. Da li će remont biti završen do kraja ove godine ili će biti probijanja rokova? Što se tiče projektne dokumentacija za prugu Sarajevo-Bradina ona je završena.
a sto se tice PT-04 (Bradina-Sarajevo) projektna dokumentacija je gtova jos 2007. god
Nexus ima li kakvih novina na remontu, šta se trenutno radi?Nexus wrote:Imam slika mali milion al mi aparat nije trenutno tu (osto mi u stanu u Mostaru) pa poslije praznika cu da nabacim slika..441-905 wrote:Lijepe vijesti s teretna, ako može i koja fotografija bilo bi jako dobro. Da li će remont biti završen do kraja ove godine ili će biti probijanja rokova? Što se tiče projektne dokumentacija za prugu Sarajevo-Bradina ona je završena.
a sto se tice PT-04 (Bradina-Sarajevo) projektna dokumentacija je gtova jos 2007. god
441-905 wrote:Nexus ima li kakvih novina na remontu, šta se trenutno radi?Nexus wrote:Imam slika mali milion al mi aparat nije trenutno tu (osto mi u stanu u Mostaru) pa poslije praznika cu da nabacim slika..441-905 wrote:Lijepe vijesti s teretna, ako može i koja fotografija bilo bi jako dobro. Da li će remont biti završen do kraja ove godine ili će biti probijanja rokova? Što se tiče projektne dokumentacija za prugu Sarajevo-Bradina ona je završena.
Oprostite, nije me bilo tu zadnjih dana sto zbog poslovnih obaveza, sto zbog privatnih obaveza...
Novosti sa remnonta...
Zamijenjene sine i pragovi od stanice Grabovica do Stanice Dreznica, za nekih 10-11 dana bice zavrsena zamjena sina i pragova do stanice Raska gora..
Zavrseno je saniranje kablova i kanalica u tunelu Grabovica (589,70m duzina tunela) betoniranje temelja za stupove KM-a uveliko se rade do sada izbetonirano 30% temelja na dionici Grabovica-Dreznica, te 70% od Dreznice do Raske gore i ti radovi ce biti zavrseni do kraja maja.. Sto se tice signalizacije radovi teku punom parom u svim stanicama od Rastana do Capljine i po tempu radova i oni ce biti gotovi do sredine juna tako da ocekujem da do kraja juna bude predata komplet dionica Raska gora-Metkovici (drz. granica) Zeljeznicama FBiH!
za mjesec juni je planirano ET zavarivanje sina od Grabovice do Raske gore, zamjena tucanika od Jablanice do Grabovice, usadjivanje novih stubova KM, te pocetak zamjene konzola na toj dionici...
pozz Nexus
Nekoliko fotografija iz arhive kolege Nexus, sređivanje prolaznog kolosijeka stanice Mostar.
Autor:Nexus

Autor:Nexus