Iduceg jutra u Berlinu ponovo pada kisa, ne znam ni da li je prestajala. Grad je izuzetno sumoran, siv i nije mi se nikako dopao prvog dana. Nista mi drugo ne preostaje nego da malo promenim sredinu i odem dalje od te kise (vidite, u Nemackoj je moguce i kisi pobeci, jer za svega 1h mozete prevaliti put od 200km i uzivati na nekom suncanom i lepom mestu

). Odlazim na info pult na stanici i raspitujem se za vezu Berlin - Westerland (ostrvo u Severnom Moru). Zeleo sam da vreme provedem pretezno u putu, a ujedno da vidim i jedinu prugu koja ide preko mora, nekoliko kilometara po vestackom nasipu na ostrvo. Odmah sam na informacijama dobio odstampan papir sa planom putovanja, kada mogu otici gore, koliko imam vremena da provedem tamo i kada imam vozove za nazad. Jedino je potrebno reci operateru na informacijama, kada nameravate da krenete (u koliko sati) i kada planirate povratak (u koje vreme, sto se tice jednodnevnih izleta). Odmah dobijate sve potrebne informacije odstampane, pa makar bilo nekoliko presedanja.
Prugom je ta razdaljina: Berlin - Hamburg 285km, Hamburg Altona - Westerland (Sylt) 237km. Ukupno 522km u jednom pravcu. Do Hamburga sam isao ICE-om, voze samo prve i druge generacije, koliko sam imao prilike da vidim, gore ne idu vozovi trece generacije, a nema ni potrebe, jer je maksimalna brzina 230km/h. Od Hamburga do Westerland-a voze privatni NOB vozovi (Nord-Ostsee-Bahn), NOB pruga nije elektrificirana, na celu push-pull garnitura se nalaze Herkulesi.
U 8h i 17min polecem vozom ICE 792, sa donjeg nivoa Berlin Hbf. Do krajnje stanice, Hamburg Altona ima svega nekoliko usputnih zadrzavanja: Berlin - Spandau, Wittenberge, Ludwigslust, Hamburg Hbf, Hamburg Dammtor, Hamburg - Altona. Voznja do Hamburg Hbf traje svega 1h 40min, dok se do Hamburg - Altone ide jos 20min. Sve vreme se odrzava brzina od 230km/h, ni manje ni vise, a posle Hamburg Hbf vozimo se nekoliko kilometara do Altone jedva nekih 30km/h, delimicno ostrim krivinama kroz grad, pa je to ujedno i najdosadniji deo puta. Voznja je po obicaju protekla besprekorno udobno i tiho (covek se odmara putujuci, dok se na Balkanu uglavnom zamara). U Altoni imam pauzu od petnaestak minuta za fotkanje i odlazim na NOB, koji ceka vezu za dalje prema severu.
Voz kojim sam stigao:
Voz kojim nastavljam dalje:
Pozdrav,