Russia-Prussia 2011

Moderator: ZlayoZg

Post Reply
rasha

Re: Russia-Prussia 2011

Post by rasha »

Nakon što sam konačno završio ovu zavrzlamu otišao sam do metro stanice Čisti Prudi gde sam imao dogovor da se nađem sa Nastjom. Otišli smo u jednu popodnevnu šetnju od 16 km. Zaista najbolji način da se shvati veličina Moskve.

Od Čistih Prudi smo krenuli ka Tverskoj ulici. Na tom putu smo naišli na jednog genijalnog pijanistu, kompozitora i dirigenta, Sergeja Sergejeviča (Rahmanjinova):
Image

I još jednog Sergejeviča, ali Aleksandra (Puškina) kako stoji ispred bioskopa Rusija:
Image

U Tverskoj ulici smo sreli i osnivača ovog grada, Jurija Dugorukog (da li je mečka njegova, ne znam):
Image

Kad nas je već Tverska ulica dovela do Crvenog trga rešili smo da i preko njega po ko zna koji put pređemo kako bi smo nastavili na drugu obalu reke Moskve; tom prilikom sam napravio dve meni najdraže slike:
Image

Image
rasha

Post by rasha »

Nastavili smo do Tretjakovske galerije, međutim nisam uspeo da stignem da je posetim. Drugom prilikom, nadam se, će biti prvo mesto na koje ću otići:
Image

Spomenik Petru I, podignut 1997. godine povodom označavanja 300 godina postojanja ruske flote. Spomenik je visok 98 metara i kao takav najviši sklupturni spomenik u Rusiji i jedan od najviših na svetu. Autor spomenika je gruzijski slikar, skluptor i arhitetekta Zurab Cereteli. Navodno je skluptura prvobitno trebalo da predstavlja Kristofera Kolumba. On je tokom 1991-1992. godine je bezuspešno pokušao da sklupturu proda SAD, Španiji ili zemljama Latnske Amerike. Kasnije je skluptura prerađena da bi predstavljala Petra I. U Novembru 2008. skluptura je izabrana za 10. najružniju građevinu na svetu od strane Virtual Tourist-a. Slika:
Image

Dalje smo se zadesili u MuseOn-u - muzej u kome su postavljene sve sklupture koje nisu mogle da nađu mesto u drugim muzejima:
Pitanje: Ko su ova dva čoveka (ili samo levi)?
Image

Ostaci bivše države su vrlo zapaženi:
Image

U blizini je i Centralni park kulture i razonode Maksima Gorkog:
Image

Image
rasha

Post by rasha »

U sklopu parka, tu je i maketa SpaceShuttle-a:
Image

Krenuvši uzvodno uz Moskvu, nailazimo i na Mali železnički prsten. Upravo prolazi dugačak teretnjak sa cisternama:
Image

I ovo je Moskva!:
Image

Dolazimo na Vorobjove gori. Tu se nalazi skijaška skakaonica:
Image
rasha

Post by rasha »

Sa Vorobjovih Gori se pruža i lep pogled.
Stadion Lužnjiki:
Image

Moskva-City:
Image

I konačno dolazimo do cilja ove šetnje, a to je zgrada Moskovskog državnog univerziteta:
Image

Image

Image

Nastavak sutra, sa slikama unutar Kremlja i sa Kazanjske, Jaroslavske, Lenjingradske i Beloruske stanice

Pozdrav
igorailwayman

Post by igorailwayman »

Prekrasan putopis. Rasha, hvala na ovome!

Pozdrav!
rasha

Post by rasha »

Poslednjeg dana boravka u Moskvi, 20.07. sam obišao Kremlj i 4 železničke stanice. Za ulazak u Kremlj sam dobio povlašćenu cenu na osnovu legitimacije za GSP (kasnije sam uz pomoć iste ušao besplatno u Ermitaž)!! Unutar Kremlja kretanje je vrlo ograničeno, a slikanje unutar crkvi nije dozvoljeno. Slede slike bez previše komentara.

Ulaz kroz Troicku kulu:
Image

Pogled na ulicu desno posle ulaza gde je zabranjen prolaz:
Image

Državna palata (sagrađena 1961.):
Image

Državna palata sa Troickom kulom:
Image

Crkva-zvonik Ivana Velikog:
Image
rasha

Post by rasha »

Image

Image

Arhangelski hram:
Image

Image

Velika Kremljska palata:
Image

Image
rasha

Post by rasha »

Nakon što sam obišao Kremlj, metroom odlazim na Trg Komsomolskaja. Sa zapadne strane trga se nalazi hotel Lenjingradskaja, još jedna od "visotki". Na slici možete videti i putnički voz. To je pruga kojom idu svi tranzitni putnički vozovi kroz Moskvu. Južno (levo) pruga vodi ka Kurskoj železničkoj stanici, a desno vodi ka Beloruskoj stanici i dalje prema Belorusiji ili ka Sankt Peterburgu (u blizini Rižske železničke stanice se ove dve pruge odvajaju).
Image

Trg se još popularno naziva Trg tri železničke stanice, zato što se na njemu nalaze

Kazanjska stanica sa južne strane,
Image

a sa severne Lenjingradska
Image

i Jaroslavska stanica.
Image

Još jedan pogled na hotel Lenjingradskaja:
Image
rasha

Post by rasha »

Prvo sam otišao na Kazanjsku stanicu. Sa nje polaze vozovi za Kazanj i za deo vozova ka jugu Rusije, Uralu, Sibiru, Dalekom istoku i zemljama Centralne Azije.

Na delu Transsibirske pruge od Moskve do Jekaterinburga postoje tri različite varijante trase vozova, preko Kazanja (južna), preko Nižnjeg Novgoroda (gorkovska) i preko Jaroslavlja (jaroslavska). Sa Kazanjske stanice polaze, jasno, oni vozovi koji idu južnom trasom. Vozovi koji idu gorkovskom trasom uglavnom polaze sa Jaroslavske stanice, ali ima i onih koji polaze sa Kurske stanice. Takođe, vozovi koji idu iz Belorusije, Poljske i Nemačke za Sibir od ove godine idu gorkovskom trasom i u Moskvi staju na Beloruskoj stanici, a kroz Kursku stanicu prolaze bez zaustavljanja. Do ove godine su išli zaobilaznicom oko Moskve i dalje južnom trasom preko Kazanja. Vozovi koji idu istorijskom jaroslavskom trasom polaze sa Jaroslavske stanice.

Na Kazanjskoj stanici je jako živo:
Image

Lokomotiva ČS2K - od električnih loksi na Kazanjskoj stanici samo sam nju video:
Image

Image

Koloseci desno su zaduženi za lokalne vozove. Električke su sve modernizovane:
Image

Zadnji vagon voza kategorije Premium:
Image
rasha

Post by rasha »

Pogled napred ka otkrivenom delu stanice:
Image

i nazad ka natkrivenom:
Image

Voz "Magnitka" Moskva - Magnitogorsk - Čeljabinsk:
Image

Levo je "Magnitka", a sa desne strane je još jedan Premium voz:
Image

U sastavu tog voza desno je i jedan "zalutali" vagon iz voza "Megapolis" koji saobraća na relaciji Moskva - Sankt Peterburg:
Image
Post Reply