Russia-Prussia 2011

Moderator: ZlayoZg

rasha

Re: Russia-Prussia 2011

Post by rasha »

Stan u kojem sam bio se nalazi Petrogradskom ostrvu, bukvalno minut od metro stanice Sportivnaja i preko puta Petrovski stadiona. Sledeći dan (22.07) su mi baterije bile na punjenju pa slede slike od 23.07.

U prospektu Dobroljubova u blizini stana se nalazi i jedna crkva - Vladimirski sabor:
Image

Image

Tipičan tramvaj u istom prospektu:
Image

Prospekt se nastavlja na most preko Male Neve koji vodi na ostrvo Vasiljevski. Sa mosta se pruža odliča pogled i na Veliku Nevu.

Trg Birževaja i Centralnim mornarički muzej do kojih vodi most:
Image

Ostrvo Zajači na kojem se nalazi Petropavlovska tvrđava:
Image
rasha

Post by rasha »

Pogled na Nevu. Zgrada skroz desno je Državni muzej Ermitaž:
Image

Pogled na Troicki most (nije teniser, nego sveta Trojica :) ) na Nevi između Petrogradskog ostrva i "kopna":
Image

Trg Birževaja:
Image

Image

Centralni mornarički muzej:
Image
rasha

Post by rasha »

Još par slika predivne Neve.

Petropavlovska tvrđava:
Image

Image

Image

Ermitaž:
Image

Image
ekihercegovac

Post by ekihercegovac »

Hvala što sve ovo djeliš sa nama, zaista uživam ... hvala!
rasha

Post by rasha »

Prelazim reku Nevu. Sa desne strane je zgrada ratne mornarice:
Image

A sa leve Zimski dvorac, koji pripada Ermitažu:
Image

Nakon toga dolazim na Trg Dvorcovaja:
Image

Image

Image
rasha

Post by rasha »

Sa druge strane trga je Zimski dvorac:
Image

Image

Image

Image

Nastavljam Velikom Morskom ulicom do Nevskog prospekta:
Image
rasha

Post by rasha »

Nevski prospekt:
Image

Image

Image

Kazanjski hram:
Image

Kanal Gribojedeva sa Hramom Spasa na krvi u pozadini:
Image
rasha

Post by rasha »

Nakon toga sam se našao sa Semom i njegovim drugom Nikolom, da isprobamo jedan klavir. U Rusiji inače veliki broj domova ima klavire koji se uglavnom ne koriste, pa ih često poklanjaju ili prodaju po simboličnoj ceni. Njih dvojica, kao i ja sviraju klavir, pa su hteli da nabave instrument. Nikola je inače iz Vrbasa, pa sam posle duge 2 nedelje imao priliku da malo popričam na maternjem jeziku i da zasviram matični instrument.

Stan u kome smo isprobali klavir se nalazi u blizini legendarnog kruzera Aurora, pa sam se prošetao do tamo:
Image

Image

Image

Posle toga sam prešao na Viborgsku stranu, gde se nalazi Finska železnička stanica. Grad izgleda dosta drugačije:
Image

Na perone Finske stanice se ne može bez karte, tako da imam samo slike sa civilne strane:
Image

Još nisam izračunao na koga sam više puta naleteo tokom putovanja, na Puškina ili Lenjina:
Image
rasha

Post by rasha »

Sledećeg dana sam obišao Ermitaž. Tamo sam dobio besplatnu kartu na osnovu legitimacije za GSP. :) Od svegog blaga izloženog što sam video najviše su mi se dopale Rembrantove slike i sama arhitektura unutrašnjosti, naročito Zimskog dvorca. Ono što mi se nikako nije dopalo, to je celokupna koncepcija megalomanskog muzeja. Mislim da bi za posetioce bilo mnogo lakše kada bi čitav muzej podelili u recimo 4-5 posebnih, jer se čovek jednostavno iscrpi. Takođe i osvetljenje je često vrlo čudno tako da morate da tražite uglove iz kojih ćete najbolje videti sliku, što je vrlo zahtevna rabota s obzirom da ima jako puno posetilaca. No šta je tu je. Slike nisam pravio jer sam ostavio aparat u garderobi misleći da slikanje nije dozvoljeno (nije dozvoljeno slikati samo određene eksponate).

Par slika iz dvorišta Zimskog dvorca:
Image

Image

Image

Image

Nakon višečasovnog obilaska Ermitaža, otišao sam do Isakijevskog hrama. Sa njegove kolonade se pruža odličan pogled.

Dvorac Mariinski:
Image

Image
rasha

Post by rasha »

Zvonik:
Image

Image

Image

Image

Trg Dvorcovaja: