Beograd <-> Bajkal 2012

Moderator: ZlayoZg

rasha

Re: Beograd <-> Bajkal 2012

Post by rasha »

Portret mog omiljenog vagona, Wagonbau Ammendorf, pa sve ostalo:

Image

Lična karta mog vagona - proizveden 1974. godine u Ammendorfu, kapitalni remont 1999. u Dnjepropetrovsku i još dve neke revizije u Minsku 2010. i 2011. godine. Možda bi dr. 68847 možda mogao da pomogne oko skraćenica K.V.R., K.R.-1 i D.R.?

Image

Prodavci hrane i sladoleda su se prošetali od početka do kraja voza, te sad čekaju sledeći voz da ponude svoje proizvode:

Image

Stiže i naš večni saputnik, voz № 44 Moskva - Habarovsk. Negde smo ga u toku noći sustigli i sad on ide iza nas:

Image

Poznata lica putnika dva voza:

Image

Drugi vagon u sastavu voza Irkutsk - Adler mi je bio jako interesantan. Do prošle godine je u toku letnje sezone saobraćao kursni vagon Irkutsk - Varšava jednom nedeljno u sastavu vozova Irkutsk - Minsk i Minsk - Varšava. Određen broj kupe vagona Ammendorf Istočno-Sibirske železnice je posebno sređen za ovu relaciju. Međutim, pošto je kursni vagon od ovog reda vožnje ukinut, sada saobraća na drugim relacijama.

Ovde se vidi natpis WLABm i oznaka da vagon može da saobraća na teritoriji PKP:

Image

Dodati su i natpisi na nemačkom i francuskom:

Image

Image

Image

U toku je rekonstrukcija stanične zgrade Zima, a ni ne bi bilo loše i koloseke srediti u skorije vreme. Od svih stanica gde smo stajali Zima mi se čini u da je u najlošijem stanju:

Image
rasha

Post by rasha »

Napuštamo Zimu. Uočavam tri 2TE116 dizel lokomotive:

Image

Na izlasku iz Zime čak 6 teretnih vozova čeka na signalu da mogu da uđu u stanicu!

Image

Nastavljamo dalje:

Image

Na svakih par minuta dugački teretni vozovi prolaze u suprotnom smeru:

Image

Image

U Čeremhovu izlaze baka i unuk, te ostajem sam u kupeu do Irkutska. Vreme se malo pogoršalo, ali ništa strašno:

Image

Usolje-Sibirskoje, još sat vremena i stižem u Irkutsk.

Image

Pejzaž između Usolja i Irkutska:

Image
rasha

Post by rasha »

Kako moji domaćini u Irkutsku žive u naselju Novolenjino svega 7-8 minuta nožnim hodom od stanice Irkutsk-Sortirovočnij (ranžirna stanica), rešio sam da izađem iz voza na toj stanici i da ne idem još 15 minuta do glavne stanice i onda se vraćam maršrutkom nazad pola sata:

Tačno 5177 km od Moskve - Irkutsk-Ranžirna:

Image

Napuštam voz:

Image

Image

Ovaj vagon je bio moj dom 4 dana. Na vratima stoji provodnjica jako zabrinuta što izlazim na ranžirnoj stanici, jer se mislila kako ću se ja snaći sam u apokaliptičnoj četvrti provincijskog ruskog grada.

Image

Opraštam se od svog voza, koji završava svoj put do Irkutska u kojem će provesti noć i već sutradan se obresti na putu nazad za Minsk (klik na sliku za video):

Image

I da, naselje Novolenjino u Irkutsku je izgledalo zaista apokaliptično, što zbog oronulih stambenih zgrada i ulica sa nebrojenim, velikim i dubokim rupama, a što zbog kiša koje su te rupe napunile vodom, zemlju pretvorile u blato, a malo pre mog dolaska čak i poplavile jedan deo Irkutska. Toliko apokaliptično da je u tom trenutku toliko dugo putovanje zarad takvog mesta delovalo kao velika greška. No, to je bio samo dojam tog trenutka, putovanje se pokazalo kao pun pogodak, o čemu ćete čitati i videti u nastavku.

Do povratka nazad vozom iz Irkutska imam 8 celih dana. Nisam tačno isplanirao svoj itinerar, ali sam znao tačno šta moram uraditi. To su bile dve stvari - vožnja Krugobajkalskom železnicom i višednevni boravak na bajkalskom ostrvu Aljhon. Prilikom internet upoznavanja sa mojim domaćinima u Irkutsku, Sašom i Ljerom, već smo se dogovorili da za produženi vikend zajedno sa njihovim prijateljima odemo na Aljhon. Takođe sam kontaktirao i Sergeja iz Hužira, najvećeg naselja na Aljhonu koji putnicima daje besplatno mesto za spavanje u kući koju su sagradili on i njegovi gosti tokom godina. To bi bilo u kratkim crtama ono što vas očekuje u nastavku.

Do tada,

Pozdrav!
68847

Post by 68847 »

rasha wrote: Lična karta mog vagona - proizveden 1974. godine u Ammendorfu, kapitalni remont 1999. u Dnjepropetrovsku i još dve neke revizije u Minsku 2010. i 2011. godine. Možda bi dr. 68847 možda mogao da pomogne oko skraćenica K.V.R., K.R.-1 i D.R.?

Image
КВР - капитально-восстановительный ремонт с использованием восстановленных существующих конструкций кузовов и тележек, обновлением внутреннего оборудования и созданием современного интерьера.

КР-1 - капитальный ремонт для восстановления исправности и ресурса вагонов путем замены или ремонта изношенных и поврежденных узлов и деталей, а также их модернизации

ДР — плановый ремонт вагонов с заменой или модернизацией отдельных узлов и деталей

Pojednostavljeno:
KVR - remont i obnova opreme vagona i okretnih postolja i modernizacija enterijera
KR-1 - kapitalni remont u svrhu postizanja ispravnosti zamjenom istrošenog i modernizacijom
DR - planirano održavanje sa zamjenom i nadgradnjom dijelova
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
rasha

Post by rasha »

17.07.2012

Saša i Ljera žive u stanu koji je oko 7-8 minuta hoda od ranžirne stanice i jako blizu najvećeg železničkog depoa Istočno-Sibirske železnice. Često sam mogao čuti zvuke lokomotiva, ali se nisam usudio da prođem pored portira i pitam za dozvolu za slikanje. Posle dobro odspavane noći, sutradan odlazim maršrutkom do centra. Dan je bio dosta oblačan.

Zgrada Administracije Irkutske oblasti, na severnom kraju Trga Kirova:

Image

Trg Kirova, na kome je bila postavljena izložba o istoriji Ruske Amerike, kako se naziva Aljaska u doba kada je pripadala Rusiji:

Image

Image

Sa desne strane zgrade Administracije je Poljska Rimokatolička crkva, u kojoj se održavaju orguljski koncerti:

Image

Iza zgrade Adminstracije je park u kome se nalaze večni plamen sa spomenikom neznanom junaku i Crkva Spasitelja:

Image

Image

Image

Obala reke Angare, sa Sabornom crkvom (Katedrala Bogojavljenja):

Image

Image

Saborna crkva:

Image

Spomenik osnivačima Irkutska 1661. godine od građana 2011. godine:

Image

Moskovska kapija:

Image
rasha

Post by rasha »

Odlazim do ulice Marksa. U njoj se nalazi zgrada uprave Istočno-Sibirske železnice:

Image

Kao i Irkutsko dramsko pozorište:

Image

Slikam razne stare drvene kuće:

Image

Image

Gradska uprava je u jednom kvartu rešila da napravi komercijalno-turistički centar od novih drvenih kuća, napravljenih po uzoru na stare:

Image

Image

Image
rasha

Post by rasha »

U blizini 130. kvarta, gde su nove-stare drvene kuće je Crkva Svetog krsta:

Image

Ovaj klima uređaj mi nikako ne pristaje uz ovu kuću:

Image

Poznati ruski pijanista, Denis Macujev je svom gradu poklonio dom muzike:

Image

Muzičko pozorište:

Image

I pogled na "downtown":

Image

Nekakav spomenik u Centralnom parku:

Image

Iako je leto, nije zgoreg malo založiti:

Image

Starogradnja oko kineske pijace:

Image

Image

Image

Nastaviće se
rasha

Post by rasha »

Ovaj post je posvećen isključivo starim drvenim kućama u Irkutsku (tu je i jedan tramvaj):

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
rasha

Post by rasha »

Ali ipak, nisu sve stare građevine u Irkutsku od drveta, ima ih i od kamena:

Image

Ulica Urickava (Урицкого), pešačka zona koja vodi od Ulice Marksa do velikog šoping centra:

Image

Image

Dok se Dulevoz penje na Ajfelovu kulu u Parizu, ja na ovu nisam ni pokušavao: :)

Image

Mozaik u Ulici Marksa:

Image

Pored njega je i mali Lenjin tu (ima i jedan veliki u Irkutsku):

Image

U Ulici Marksa možete naći i fino mesto sa lepom bašto u kome služe odlično Češko pivo:

Image

Ako pak ne volite pivo, imate raketu preko puta:

Image

Neki će možda na ovoj slici naći metu za goreprikazanu raketu:

Image
rasha

Post by rasha »

Centar Irkutska je sa dosta tesnim ulicama, te je većina ulica jednosmerna, ali ni to ne pomaže pa su u gradu velike saobraćajne gužve:

Image

Kud si krenuo?

Image

Muzički koledž imena Frederika Šopena:

Image

Pored Ajfelove kule, tu je i nešto nalik na Big Ben: :)

Image

Jedan stariji tramvaj:

Image

Odmah sam se setio istoimene beogradske ulice u kojoj živim (ovaj dopisani nastavak ćemo zanemariti):

Image
Post Reply