Četvrtak, 19.07.2012.
Ovaj put se nisam uspavao i uspeo sam da odem na celodnevni izlet Krugobajkalskom železnicom. Za početak, želim da pogledate ovu mapu iz 1906. godine (dajem link, pošto je slika velika):
http://kbzd.transsib.ru/Map/map-variants.jpg
Na njoj je crnom i crvenom punom linijom prikazana tadašnja trasa Transsibirske pruge uz dolinu Angare i uz Bajkalsko jezero. Kako je uzvodno tj. jugoistočno od Irkutska (Angara je otoka Bajkalskog jezera) planirana izgradnja hidrocentrale koja bi poplavila prugu od Irkutska do Port Bajkala (mesto gde Angara ističe iz Bajkalskog jezera), bilo je potrebno izgraditi novu trasu pruge od Irkutska do Bajkalskog jezera. Po izgradnji hidrocentrale konfiguracija terena uz Angaru tj. veštačko jezero postaće jako nepovoljna, pa je izabrana direktna varijanta od Irkutska do Sludjanke (levi, tj. zapadni ćošak Bajkalskog jezera), koja je prikazana u 2 varijante crvenom isprekidanom linijom na mapi. Ta nova trasa je i danas veliki problem i svi teretni vozovi zahtevaju potiskivalicu, zbog jakih uspona i padova. RŽD trenutno planira izgradnju nove deonice samo za teretne vozove koja bi bila za čak 60 km duža od sadašnje, ali koja bi bila sa malim usponima i padovima. Stara deonica uz Angaru i Bajkalsko jezero nije imala problem sa usponima i padovima.
Izgradnjom brane tj. potapanjem pruge od Irkutska do Port Bajkala i izgradnjom nove deonice Irkutsk - Sludjanka, deonica pruge Sludjanka - Port Bajkal duga oko 90 km praktično postaje slepi kolosek. Mapa sadašnjeg stanja:
Pruga Sludjanka - (Port) Bajkal je danas u jako lošem stanju - jednokolosečna (iako je nekad bila dvokolosečna, barem na delu), neelektrificirana pruga sa maksimalnom brzinom 20 km/h. Međutim, ova pruga je i dan danas opstala najviše iz razloga što osim Sludjanke i Kultuka na zapadnom kraju i Port Bajkala na istočnom kraju, do svih mesta na pruzi se jedino vozom može stići kao kopnenim prevoznim sredstvom. Putevi ne postoje. Naravno, i mnogi turisti vozom dolaze da uživaju u predivnoj netaknutoj prirodi u nekom mestu uz prugu i jezero.
Što se putničkih vozova tiče, postoje 2 na Krugobajkalskoj železnici:
- voz Sludjanka - Port Bajkal (tzv. Matanja) koji saobraća 6 puta sedmično (3 puta na jednu, 3 puta na drugu stranu) i on je jedina veza stanovnika sa spoljašnjim svetom. Putovanje u jednom smeru (oko 90 km) traje oko 6 sati. Do 5. meseca ove godine je voz bio u sastavu manevarska lokomotiva, 2 plackartna vagona i jedan teretni, a od 5. meseca ove godine saobraća novi Metrovagonmašov DMV RA-2. Ovaj voz saobraća tokom cele godine.
- turistički voz Irkutsk - Sludjanka - Port Bajkal koji saobraća 2 puta sedmično tokom leta. Cena karte za ovaj voz je nekoliko puta viša nego za Matanju. U pitanju je EMV koji saobraća sa sopstvenim pogonom do Sludjanke, a onda se na njegov kraj kači dizel manevarka koja ga vuče do Port Bajkala. Sledećeg dana se vraća u suprotnom smeru. Ovaj voz takođe ima 2-3 pauze na par najlepših mesta uz obalu jezera.
Pored ova dva voza, ponekad postoji voz sa grupom stranih turista dubljeg džepa koji obično ide od Moskve. Ponekad ga čak i parnjača vuče.
Kao što na mapi vidite, između Irkutska, Sludjanke i Port Bajkala se formira trougao i celodnevna tura ide duž trougla u krug (kakva ironija) u smeru kazaljke na satu ili suprotno u zavisnosti da li voz taj dan ide u smeru istoka ili zapada. Iz Port Bajkala ide mali trajekt (jedini način da kolima dođete u Port Bajkal) do druge strane Angare u blizini Listvjanke, gde se može uhvatiti maršrutka do/od Irkutska.
Tog dana je Matanja saobraćala na relaciji Sludjanka - Port Bajkal te sam ja išao suprotno od kazaljke na satu. Iz Irkutska sam seo na električku za Sludjanku u 08:10. Dobra stvar je što polazi sa ranžirne stanice koja je 5 minuta hoda od stana u kome sam bio. Kupio sam kartu do stajališta Tjomnaja Pad, koje je se nalazi par stajališta pre Sludjanke. Kasnije ću objasniti zašto nisam išao skroz do Sludjanke. U stanici Irkutsk Putnička je prelom tarife, te karta mora biti izdata posebno Irkutsk Ranžirna - Irkutsk Putnička i Irkutsk Putnička - Tjomnaja Pad:
Evo i mog prevoznog sredstva EMV ED9M-0235:
Nešto nije bilo u redu sa displejom, koji je pokazivao Čeremhovo, pa je došlo do zabune među putnicima jer je u tom trenutku bio još jedan polazak, i to baš za za Čeremhovo, ali su se na kraju svi snašli jer je u stanici na ekranu pisalo koji voz sa kojeg koloseka polazi:
Putnička zgrada ranžirne stanice:
Posle oko sat i po vožnje imamo pauzu od 20-ak minuta u stanici Boljšoj Lug (Velika Livada), predviđenu da nas pretekne daljinski voz Moskva - Čita:
Prolazi voz Moskva - Čita:
Nastaviće se...