Drugi dan sam planirao odlazak južno od Salzburga, u krševitiji predeo, negde pored pruge. Ranije mi se dosta dopao Tauernbahn, ali do tamo bi mi bio dug put i ta pruga zahteva malo ozbiljniji pristup i planiranje, a to stalno odlažem za neki drugi put. Zapravo, skoro ceo potez od Salzburga do Schwarzach-a i Villach-a je vredan posete. Za ovaj put zapazio sam mesto Werfen, na severnom delu pruge Salzburg-Tiroler, u tesnacu reke Salzach (Salzburg-Tiroler Bahn proteže se od Salzburga preko Schwarzach-a i Zell am See do Wörgl-a).
Dok čekam S-Bahn, kroz Salzburg prolazi istorijski železnički raritet, ÖBB 1110. Moćna šestoosovinska mašina iz 1960. čuva se i koristi u specijalnim prilikama:
Po dolasku u Werfen nailazi mi voz sa specijalnim kontejnerima, koje sam viđao dosta puta, ali dugo nisam mogao da provalim u koje svrhe se koriste. U pitanju je voz za prevoz piljevine i drugih sitnih ostataka drvne prerađivačke industrije:
Stanica Werfen, sa alpskom svežinom koja se samo malim delom može preneti fotografijom
Jedan od povoda za mojim dolaskom ovde je zamak Hohenwerfen:
Pogled sa zamka je neopisivo lep, ali mi je taj put to bilo nedostižno uživo da vidim, tako da ga nažalost ovde prikazujem pomoću tuđe fotografije:
Obično nisam sklon odustajanju od planiranog, ali ovaj put dočekalo me je izuzetno tmurno i kišovito vreme, bez naznaka da će da se poboljša. Dosadna dugotrajna kiša nije mi dopustila da se odaljim od stanice, a na kraju me je naterala da promenim lokaciju. Navikao sam, putujući vozovima po Evropi, da je moguće izbeći ovakvo vreme jedino sedanjem u voz visokih brzina i odlaskom što dalje. Kako je to u Austriji nemoguće, nastavljam da se vozim S-Bahn-om i delimično bežim od kiše, razočaran neuspehom u prelepom alpskom krajoliku.
Još par fotografija pre odlaska:
Stiže Talent kojim se vraćam na sever: