Brzine na prugama ŽFBiH

Moderator: Ćiro_bos

68847

Re: Brzine na prugama ŽFBiH

Post by 68847 »

stjepan wrote:...
Što bi rekao Valter "Živi bili pa vidjeli"
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Otpravnik vozova wrote:...mogu se dodati i fotografije službenih mjesta, mostova i tako...
Onda bi nam trebala malo bolja "logistika" od strane Admina...Mislim na veličinu mape, mogućnost dodavanja ovih podataka i sličica...
pozdrav...
Posavina expres
admin
Site Admin

Post by admin »

Sve što je potrebno od mene ja ću ućiniti. Mislim da prvo treba definisati sta želimo uraditi, odnosno do kojeg nivoa ravijati tu mapu. Ako budemo krenuli i sa slikama, što je po mom mišljenju dobro, onda će to biti atlas, a ne mapa.
Nakon toga bi Bo Bo mogao na google-ovim mapama povući trase pruga. Predoći ti nam to, a onda svi ostali koji mogu dati doprinos da se ukljuće.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

admin wrote:... Mislim da prvo treba definisati sta želimo uraditi...
Otprilike smo definisali. Ali je pitanje tehnički šta se može i koliko možete vi informatički to pripremiti za ubacivanje podataka, slika i drugoga...
Kažite šta možete po tom pitanju.
Da li na neku od vas pripremljenu mapu možete napraviti da mi ubacujemo podatke on-line ili bi mi do vas dostavljali podatke a vi ih smještavali na mapu...
Nemojte da bude kao sa onom bazom podataka za putničke vagone koja nije odrađena, nažalost.
pozdrav...
Posavina expres
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Evo kako sam ja zamišljao, sa različitim bojama nazanačiti različite brzine. Kod nas u opticaju su 70,50, 30, 20 km/h. Slike se mogu ubacivati, u google earth, ali to bi bilo pretrpano. Ne bi bilo loše da usvojimo boje za pojednine brzine.

Naprimjer na ovom komadu satelita se vidi da iz Sarajevo putne se polazi sa 50 km/h pa do ulaza u A. Most, prolaz kroz stanicu je 30 km/h pa ponovo se brzina vraća na 50 do raspusnice Miljacka a ispod nje ide na 70 km/h.

Da Vas upitam da li je ovo ovako nadžidžano i nejasno? Svakako i Vi svoje prijedloge iznesite. Pozdrav Bo Bo ;) .

Image
Image
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Danas mi je Ela poslao spisak brzina, pa sam se ja odlučio, da ih postavim za Sarajevo, sa naznačenim stanicama i putnim prijelazima. Otprilike to ovako izgleda. Da ne bi došlo do zabune, pruga Sarajevo-Semizovac 50 km/h, Sarajevo-Mostar 70 km/h. Pozdrav Bo Bo ;) .

Image
Image
stjepan

Post by stjepan »

Sve što više gledam ovu kartu,sve više mi se čini ogroman trud za malo.Priznajem da kartu gledam kao željezničar.Prvo bih predložio da se crvena crta koja označava prugu promijeni u boje brzina,znači od Sarajeva do Semizovca bi pruga bila žuta što znači na tom odsjeku je brzina ta i ta,tako da bi crvena bila samo jedna od brzina,oblački koji sada obilježavaju brzine pa bih upotrebio za kilometarski položaj preloma brzine(ako je ta na otvorenoj pruzi) a ime stanice u boji brzine koja važi u toj stanici itd.To je samo moj predlog,a s obzirom da se u računare razumijem,ko tele u svemir to vam ostavljam na razmišljanje.
Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Kolega Stjepane, djelimično sam usvoji Vaše prijedloge i primjenio na kartu Sarajeva. Poslije drugog pokušaja, to izgleda ovako. Pozdrav Bo Bo ;) .

Image
Image
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Nešto malo...
Gdje je god postavljena brzina od 70 km/h, ona je automatski za teretne vozove 50 km/h. Znači 70/50 km/h. To je na čitavoj mreži ŽFBH, osim pruge Živinice-Zvornik, na dijelu ŽFBH gdje je brzina 60 km/h za teretne, a putnički tu i ne voze....
Na ŽRS brzine od 70 km/h važe i za putničke i za teretne, naravno tamo gdje je postavljena ta brzina.
Brzinu kroz stanično područje možeš dodavati zajedno sa imenom stanice kao A.Most 20, Neku laganu vožnju sa LV 30 ili ograničenu brzinu sa OB 35, itd... Ostalo neka budu boje pruge. Predlažem crvena 30, narančasta 50, zelena 70.
Sada nastavi prema jugu...pa ćemo poslije ka sjeveru.
pozdrav...
Posavina expres
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Image

Image
Image
Post Reply