Ovo je put jednog ČD vagona, opis puta kroz HŽ i nešto kroz ŽFBH.
Zadnjih mjesec dana ovuda voze po dva tri voza uglja za koksovanje iz Češke u Lukavac. Neka mašala, ali...
Pošto ja često (stalno) zavirim u HŽ maper i vidim unaprijed šta će mi sutra voziti...I začudim se. Vidio sam da ove sve maršrutne kompozicije idu kroz HŽ dva-tri dana. Mnogo brate!
Izračunam relaciju Beli Manastir-Osijek-Vinkovci-Drenovci (Brčko) i još se više začudim: Dobijem da je to razdaljina od oko 115 km, sa dvije jedinice vuče.
Pomislim kako mi u BiH na razdaljini Čapljina-Brčko, preko čitave države dovezemo kompoziciju šećera za nekih 30 sati, a duljina je oko 500 km i 5 jedinica vuče!
Odredim jedan vagon i riješim da ga u Tinji dočekam. To je ovaj

Kada vidimo njegovo kretanje kroz HŽ vidimo da mu je za 115 km trebalo čitava 4 dana. Preko ravnice i lijepa vremena.

Pratio sam danas 27.02. njegovo kretanje od Brčkog.
Voz došao u st. D. Potok, težina 1140 tona, a na onoj Majci svih krivina jedna lok 661 može povući najviše 900 tona.
Predviđena potiskivalica, ali nema, manjak lok i pristupa se oprobanom sistemu: Vožnja voza u dva dijela. Voz se prepolovi u stanici D. Potok i ista lok prevuče oba dijela do Tinje, gdje ga ponovo sastavi u jedan voz.
Eto ga dolazi blizu Tinje

Ulazi u stanicu Tinja na treći, prolazni kolosijek