Remont pruge u BiH

Moderator: Ćiro_bos

Ćiro_bos

Re: Remont pruge u BiH

Post by Ćiro_bos »

ela wrote:... Na novim pragovima i šinama nema proširenih mjesta i nov kolosiječni pribor odlično drži i poslije rešetanja.....
Ne vjerujem da je u Ukrini lokomotiva propala zbog proširenih mjesta i to na novoj pruzi. Ne bih spekulisao, ali vjerovatno se radi o loše postavljenoj skretnici u saobraćajnom smislu, dakle loše priljubljen jezičak.
Uzroci iskočenja mogu biti razni. Neke davne godine su ovde kod nas remontaši navečer završili posao sastavivši novu prugu na staru u oštroj krivini. Stara vanjska šina je bila pojedena maksimalno, a prvi voz naišao baš iz lošeg smjera...i iskočio. Jednostavno se vijencem popeo na novu šinu.
U svakom slučaju nije dobro kada voz iskoči...
pozdrav...
Posavina expres
ivan6879

Post by ivan6879 »

ela wrote:
ivan6879 wrote:Mislim da je ispravnije prvo mjenjati tucanik.Da je na juznoj pruzi tucanik promjenut ne bi se sad rasjecale sine.Naravno to ovisi i od masina s kojim raspolazu.Ova masina to zahtjeva jer ne moze izvuci stroj ispod pruge na sastavu zahtjeva vise prostora.
Ivane,gledao sam kako rešetarica ubaciva dio koji izbaciva stari tucanik,i postavio sam slike,znači na sastavu podigne kolosijeki i pomjera se lagano dok stroj za izbacivanje tucanika ne dođe pod isti podignuti kolosijek. To što se tiče sječenja šina gdje im prahne je već druga priča....Znači,mogu rešetati od sastava do sastava,ili 120,240 ili 360 metara......
Razgovarao sam s jednim od nadzornika iz svitelsky i kaze da moraju sad nista neznam.
prugars

Post by prugars »

ela wrote:
Bo Bo wrote:
Dusko_BG wrote:Danas je kroz novopostavljenu skretnicu u stanici Ukrina propala lokomotiva voza 396 pa on kasni 170 minuta.
Prolazeci juce kroz podrucje na kom se vrsi remont nisam vidio ni jedan prag..cudno ... i sada sam od zeljznicara cuo da su vraceni jer su u unutrasnjosti pragova uocene supljine.

Dusko_BG...slike su odlicne i super je da konacno imamo i slike sa remonta Josavka-Kostajnica ali, ali, ali nije mi jasno odakle ova prica o "propadanju" lokomotive 396 [-x [-x [-x cetiri voza (dva putnicka i dva teretna) su kasnila zato sto je Swietelsky mijenjao skretnicu ispred tunela i pojavila se voda koja je napravila problem oko polaganja geo-mreze; dalje o kakvim pragovima vi i ti vasi zeljeznicari pricate ?!?! betonski pragovi za ZRS prugu nisu jos uvijek stigli iz Rumunije!!! sine...jos niti jedna sina nije ugradjena, zato sto je napravljena sinhronizacija ugovora - u FBiH zamijenjena je kolosijecna resetka a u RS samo je mjestimicno ugradjena geo-mreza i promijenjen je tucanik na otvorenoj pruzi izmedju Josavke i Ukrine i prolaznim kolosijecima u stanicama Snjegotina i Ukrina. prema podacima kojim raspolazu ZRS, zamjena kolosijeka krece pocetkom septembra. komentarisali ste i tucanik u smislu kako samo lezi na deponiji a niko ga ne koristi...dozvolite da Vam i to malo pojasnim...Swietelsky je izbacio stari krecnjacki tucanik na deponije, ubacio je novi eruptivni ali i to ne svu kolicinu predvidjenu ugovorom zato sto ce vrsiti dopunu tucanika nakon mijenjenja kolosijeka i nivelisanja (ne moze se mijesati stari i novi tucanik, kao sto ste Vi naveli na slici stajalista!!!). stari tucanik se koristi na odredjenim mjestima za prosirenje planuma pruge a ostatak ce biti predati ZRS.
u svakom slucaju slike su divne ali malo lakse sa iznosenjem neprovjerenih informacija... :-h
pozdrav
Dusko_BG

Post by Dusko_BG »

Podzdrav prugars!Sorry ... ja sam samo prenio ono sto sam cuo u toku ova tri dana dok sam bio na druzenju sa zeljeznicarima u RS.Tako se prica na terenu.Valjda ce sve ici ok..vozovi zboga radova kasne po tri sata i bice veselo ako tako bude narednih godinu i po dana..Hvala Ti za informacije.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

prugars wrote:u svakom slucaju slike su divne ali malo lakse sa iznosenjem neprovjerenih informacija... :-h
pozdrav
Želim kolegi dobrodošlicu na forum!
Vidi se odmah da si čovjek od struke i da si maximalno informisan o toku, napretku i problemima remonta na ŽRS. Hvala na pojašnjenjima i da mi ne bi neprovjerene informacije plasirali na forum, molim kolegu da nas redovno izvještava o svemu, naravno ako je moguće. Malo je informacija i zato je došlo do određenih lutanja i nagađanja...
Malo više događanja sa ŽRS remonta bi zaista dobrodošlo!
pozdrav...
Posavina expres
stjepan

Post by stjepan »

prugars wrote:...Swietelsky je izbacio stari krecnjacki tucanik na deponije, ubacio je novi eruptivni...
Mene zanima,otkud se nabavlja ovaj eruptivni tucanik?

Pozdrav!!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
ela

Post by ela »

Ćiro_bos wrote:
prugars wrote:u svakom slucaju slike su divne ali malo lakse sa iznosenjem neprovjerenih informacija... :-h
pozdrav
Želim kolegi dobrodošlicu na forum!
Vidi se odmah da si čovjek od struke i da si maximalno informisan o toku, napretku i problemima remonta na ŽRS. Hvala na pojašnjenjima i da mi ne bi neprovjerene informacije plasirali na forum, molim kolegu da nas redovno izvještava o svemu, naravno ako je moguće. Malo je informacija i zato je došlo do određenih lutanja i nagađanja...
Malo više događanja sa ŽRS remonta bi zaista dobrodošlo!
pozdrav...
Pozdrav prugars....i dobrodošlica na forum....Bilo bi dobro,kad bi se malo više uključivao u ove teme,ipak radi se o jednom sad trenutno najvećem remontu pruga na ovim prostorima.Pa da se napravi vremenom jedna hronologija dešavanja......
Pozdrav iz Mostara
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

stjepan wrote:
prugars wrote:...Swietelsky je izbacio stari krecnjacki tucanik na deponije, ubacio je novi eruptivni...
Mene zanima,otkud se nabavlja ovaj eruptivni tucanik?

Pozdrav!!
Vidim ovo tvoje pitanje odavno....
Možda opet neprovjereno, ali sam početkom remonta obaviješten da se taj eruptivni-tucanik vulkanskog porijekla za ŽRS trebao dobavljati negdje iz sjeverne Hrvatske, tačnije Okučani, za remont. Je li tako i ostalo, ne znam!
pozdrav...
Posavina expres
ela

Post by ela »

Raštani
Image

Image

Image
Pozdrav iz Mostara
ela