Danas, treći dan sa turistima iz UK. Opet kao vozopratilac.
Predviđena relacija ovaj puta nije iz Tuzle, nego iz stanice Ljubače, sa lok 19-12 rudnika Banovići, do stanice Banovići, neka tri stanična odstojanja. Predviđeni put je ovaj dan samo uvertira za glavni događaj poslije podne, posjeti uskotračnoj pruzi RMU Banovići i vožnju po njoj...
No, bez obzira na to, ovaj manji putopis mi se učinio dobar i simpatičan, a dio pruge od Živinica do Banovića "neobrađen", pa eto...evo putopis!
U Ljubače sam pošao autom. Ovaj put naoružan sa dva fotoaparata...ko pravi. Za video snimke sam ponio Soni DSC 35, a za fotografisanje Canon PS A 480, svaki bolji u namjeravanim snimanjima. Sami možete i ocijeniti.
Oko 09.00 h sam bio kod ulaznog signala te stanice iz smjera Banovića i opalio jednu

Tmurno i maglovito jutro!
Kod ulaznih skretnica sam uslikao odvojak pruge za rudnik Dubrave, onaj u pravac, a desno u skretanje je oficielna pruga za Banoviće. Lijevi zarasli kolosijek je za mlin Ljubače.
Ovde ostavljam auto...nema puta do stanice...ima, ali sa druge strane

Okrećem se i pravim fotku prema staničnom području Ljubače...Smještena van putnih komunikacija, sa lijeve strane sprečko polje i šumica, a sa desne brdoviti teren i veliko naselje Ljubače, ali ipak malo dalje

Malo dalje prema stanici, pa se okrenem i opet fotka prema izlazu i magli...

Prilazim staničnoj zgradi Ljubače...dočekuje me opet para i dim. Osoblje je pristiglo i sve je spremno za polazak po redu vožnje posebnog voza 8292 u 09.30 h.
Danas saobraća u ovom sastavu: 1 lok Škoda serije 19-12, vlasništvo rudnika Banovići i onaj poznati Y vagon od prije...i to je sve

Malo ulijevo...vidi se izlazna strana stanice prema stanici Bos.Poljana...Ljubače, stanica običnih vozova, gdje se i snimao istoimeni film