Dugo odlagana operacija i dugo odlaganje editovanja putopisa...
Na mnogim mojim slikama koje su napravljene u rejonu Tinje, osim vozova vidi se i jedna pećina...Njezina je lokacija u Orlovoj klisuri, oko 99+800 km pruge (Vc)Brčko-Banovići, nekih 3,5 km od stanice Tinja i mjesta gdje živim, gdje sam i odrastao. I nikada do sada nisam pohodio ovu pećinu! A naslušao sam se priča o tome kako gore ima medvjeda, slijepih miševa, orlova....I da se prostire do ispod Gračanice.
I riješih prija smiraja života da ipak vidim šta gore ima!
Kao pravi alpinist ispred kuće pakujem obaveznu opremu, aparati i gojzerice

I polazim, negdje oko 10.30 h. Položaj sunca diktira ostale uslove...pogled sa izlaznih skretnica stanice Tinja

Poslije ulaznog signala, "blaga" R-300 i već vidimo klisuru i pećinu. Vidimo i novosagrađenu džamiju, koju ste uostalom često viđali na mojim slikama, te vidimo i moju čeku br. 5 iznad onoga kamenoloma

Tu vidimo i neke oznake infrastrukture. Osim potpuno devastiranog voda, stubića od žicovoda za predsignal, vidimo i hektometarski stub sa 102+800 kilometraže i signalnu oznaku 205 "Pazi, putni prelaz".
Betonski stup bi trebao biti išpartan crveno-bijelom bojom, ali vidimo da nije nijednom...

Niste mogli, a da ne vidite i moga komšiju Zaima, koji je penzionisani mašinovođa, radio nekada u Doboju, vozio za Beograd, Zagreb, Sarajevo...Vozio i Bosna expres...više ne živi u Doboju, već ovde, a sa mnom je krenuo jer, kako kaže danas ima slobodan dan: Napustila ga i druga žena. Između traženja treće, valjda sreće, krenuo je sa mnom u osvajanje pećine.
Blaga suprotna krivina i SPC...stubića od predsignala za izvoz

Još jedan dio infre od presdsignala...u istome stanju

Putni prelaz, onaj od one oznake

Opet, školski autobus i zbunjeni Zaim...kakva su ovo došla vremena

Putni prelaz je moderno popločan

Predsignal čeka modernizacije...već 15 godina kako su obećali da će biti "na dugme", najvjerovatnije Siemens

Malo dalje plakati od opštinskih izbora...ovaj čova je pobijedio, a da željeznicu nije ni spomenuo. Dobro je što ne agituje da se izmjesti iz njegove opštine...i to je dobro.