Odmah sa ovoga željeznog mosta na glavnoj pruzi se skreće desno uzvodno rijekom Vojnica, putem koji vodi desnom stranom rijeke...Krećem se uz brdo nekih 120 metara i uočavam ostatke objekta zbog kojeg sam došao. Veliki željeznički drveni most na rijeci Vojnici, na kraku odvojne pruge Duboštica-Careva Ćuprija.
O ovom mostu ima dosta materijala, ali kako sam kasnije vidio nepouzdanog...
Izgrađen u čast AU cara, most po kome je i mjesto Careva Ćuprija dobilo ime....
Na rijecici Dubostici odnosno na rijeci Vojnici trebalo je izgraditi veoma visok drveni most, a majstori Heckl i Burg su uspjesno sagradili taj drveni zadivljujuci most. Bio je to NAJVISI DRVENI MOST u Evropi, most takvog tipa i takve namjene.
Nerazumljivo mi je zasto su ga graditelji SIP “Stupcanice” morali srusili negdje 70-tih godina. Zar nije bilo moguce, zar nije bilo nacina da se konzervira i sacuva kao istorijska znamenitost, kao turisticka atrakcija.
U Direkciji SIP “Krivaja” u Zavidovicima je postojala maketa tog mosta u duzini oko dva metra - sa podacima o godini izgradnje mosta, projektantu, izvodjacu, utrosenom materijalu, te njegovo duzini i visinskog koti. Nažalost sada se ne zna gdje je ta maketa.
Podaci o njegovoj visini su šaroliki, govorilo se o 25 metara, pa čak do 80 metara, dužine od 80 do 180 metara...
Mislim da je podatak o 25 visine i 80 dužine najpribližniji i pominje se iz više izvora.
Postavljam dvije sličice, koje bi trebalo da predstavljaju taj most, autor slika nepoznat. Gotovo svi se slažu da je most sličan, ali niko nije mogao potvrditi da je to taj most. Čak je bilo otvorenog negiranja...
Došao sam tih nekih 120 metara uzvodno, putem koji je pokraj rijeke...Onda uočavam po prvi put ostatke toga mosta
Slikano sa puta, sa lokacije gore lijevo
Put produžava dalje obalom...Da li je voz dolazio tim putem iz Duboštice i na ovom proširenju naglo skretao lijevo i poprečno prelazio rijeku? Put mi je djelovao da je ne tako davno prosječen?
Spuštam se u rijeku. Na neku vrstu brane u visini betonskih stopa za most... Gore se vidi prihvatna betonska stopa na obali koja je najveće visine...Iza nje postoji manja po visini, ali u gornjoj zoni iste nadmorske viosine